Gıda analizleri için gerekli temel fiziksel-kimyasal işlemler, ham maddelerde ve işlenmiş gıdalarda duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrol analizleri, üretim süreci kontrolleri, gıda ambalajları, etiketleri ve kontrolleri, süt ve süt ürünleri, taze meyve sebzeler ve ürünleri, et ve et ürünleri, hububat ve hububat ürünleri, bitkisel yağ, alkollü ve alkolsüz içecekler, çay, özel gıdalar işleme ile ilgili bilgi, becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
◘ Gıda Kalite Kontrol
◘ Gıda İşleme
dallarında eğitim verilmektedir.
◘ Meslek liselerinin Gıda Teknolojisi alanından mezun olanlar, “Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda başarılı ise lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili programlarına devam edebilirler veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna sınavsız geçiş yapabilirler.
◘ Gıda üretimi (süt,et,meyve,sebze,hububat,bitkisel yağ v.b) yapan kamu ve özel firmaların üretim süreçlerinde ve kalite kontrol laboratuvarlarında Gıda Teknisyeni olarak çalışabilirler.
◘ Gıdalarda mikrobiyolojik analizler,
◘ Gıdalarda nitle ve nicel analizler,
◘ Gıdalarda temel kimyasal analizler,
◘ Gıdalarda kalite kontrol analizleri,
◘ Maddede temel değişim ve ölçümleri yapabilirler.
◘ Gıda Kontrol teknisyenleri,
◘ Gıda üretimi yapan fabrikalarının laboratuvarlarında,
◘ Özel gıda kontrol laboratuvarları vb. iş yerlerinde
◘ Hizmet sektöründe marketler, yemek fabrikaları, pastaneler vb yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.
◘ İş yerlerinde belli bir süre çalışanlar , laboratuvarsorumlusu olabilmektedirler.
◘ Hizmet sektöründe; marketler, yemek fabrikaları, ekmek fabrikaları, pastaneler unlu mamüller üreten kuruluşlar vb. yerlerde de kalite kontrol elemanı olarak çalışabilirler.